Video rozhovor: Mogens Lykketoft, předseda Valného shromáždění OSN

Mogens Lykketoft, bývalý dánský ministr zahraničí, předseda parlamentu a člen PNND, byl v červnu zvolen předsedou výročního 70. Valného shromáždění OSN. Přinášíme český překlad video-rozhovoru, který s Lykketoftem natočila platforma UNFOLD ZERO při příležitosti blížícího se Mezinárodního dne za úplné odstranění jaderných zbraní.

(Pro zobrazení titulků klikněte na ikonu Subtitles/CC vpravo dole.)

Lykketoft během rozhovoru několikrát zdůraznil potřebu zamezit riziku nezamýšleného odpálení jaderné zbraně, na kterou upozorňuje nový celovečerní film Muž, který zachránil svět. „Nejurgentnějším problémem jsou země s velkými jadernými arzenály. Ty by měly pracovat na obnovení vzájemné důvěry, aby se snížilo riziko, že dojde k nehodě v důsledku technického či lidského pochybení,” říká Lykketoft. „Mnoho lidí si asi neuvědomuje, že navzdory ukončení Studené války a následným odzbrojovacím dohodám je situace stále srovnatelně nebezpečná, jako v roce 1983,” dodal s odkazem na incident, o němž film pojednává.

Na otázku, co by se mělo dít 26. září, na Mezinárodní den za úplné odstranění jaderných zbraní, pak odpověděl: „Byl bych velice rád, aby to, co prezident Obama před několika lety řekl ve svém pražském projevu o potřebě vydat se na cestu k úplnému odstranění jaderných zbraní, získalo podporu všech jaderných velmocí.”

Lykketoft dále vyzdvihl význam dohody s Íránem: „Myslím, že 26. září můžeme oslavit dobrou zprávou o tom, že se podařilo uzavřít dohodu o íránském jaderném programu s podporou všech pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN, Německa a velké většiny členských zemí OSN. Jde o důležitý krok k zamezení šíření jaderných zbraní. Ale co teď potřebujeme, a co by bylo skvělé slyšet 26. září, je, aby existující jaderné velmoci řekly: „Ano, chceme se zapojit do procesu, který povede ke kontrolované eliminaci jaderných arzenálů.”

Ke zvolení předsedou VS OSN dlouholetému členovi PNND v létě blahopřála skupina ko-prezidentů PNND Tarja Cronberg (Finsko), Sue Miller (Velké Británie) a Mani Shankar Aiyar (Indie). Ve svém dopise vyzdvihli roli Valného shromáždění OSN v jaderně-odzbrojovacích procesech, a to zejména při ustavení Otevřené pracovní skupiny OSN pro pokrok v multilaterálních jaderně-odzbrojovacích jednáních (OEWG) a vyhlášení 26. září Mezinárodním dnem za úplné odstranění jaderných zbraní.